Blog

Na ovoj stranici objavljivaće se tekstovi stručnjaka iz oblasti zaštite ljudskih prava i diskriminacije, predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija koje su nadležne za zaštitu od diskriminacije, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, socijalnu inkluziju Roma, aktivista, mladih koji učestvuju u realizaciji kampanje, predstavnika organizacija civilnog društva i mnogih drugih. Cilj ovih tekstova je da pruže uvid u lična iskustva i različita mišljenja i perspektive o diskriminaciji prema Romima, o njenim uzrocima i posledicama, kao i o konkretnim problemima i mogućim rešenjima za njeno suzbijanje.

Najnovije vesti

Upoznaj, ne sudi

2020-12-10 15:32:18

Blog

ZAKONI I MERE KOJI GARANTUJU LJUDSKA PRAVA POSTOJE, ALI SE ČESTO NE PRIMENJUJU ADEKVATNO I NA VREME

Istraživanja o diskriminaciji u Srbiji, koja je projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u protekle dve godine sproveo u saradnji sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, pokazala su...

2020-10-27 14:52:49

Blog

DISKRIMINACIJU JE VAŽNO PREPOZNATI, ALI JOŠ VAŽNIJE PROTIV NJE SE BORITI

Istraživanja dokazuju da diskriminacija u Srbiji postoji, a da su dikriminaciji najizloženiji Romi. To potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja izazvani predrasudama i stereotipima na nacionalnoj osnovi, kakvih je u poslednjih nekoliko godina bilo u Leskovcu i okolini, ali i u celoj Srbiji.

2020-04-10 13:13:21

Blog

Najugroženiji su najugroženiji

Dok svi prilagođavaju radu od kuće, menjaju svoje dnevne rutine i bave se iščitavanjem gomile vesti o korona virusu, državni organi u uslovima vanrednog stanja užurbano rade na preduzimanju mera za suzbijanje epidemije.

2020-04-07 13:01:48

Blog

Znam, nikome danas nije lako!

Pedro Kalderon de la Barka je rekao - Život je san. Sanjam li ja filozofsku dramu čuvenog španskog dramaturga, u kojoj se pita da li je život san ili je san život, ili živim sada u Srbiji ovu filozofsku dramu? Više ništa ne znam, ne razumem, trudim se da pomognem koliko mogu, ali avaj.

2020-04-06 16:21:26

Blog

Ne pomaže svaka pomoć

Uverenje da je postavljanje rampi značajna pomoć osobama sa invaliditetom, pokazuje koliko o njihovoj realnosti malo znamo. Ako ništa drugo, naučimo bar da ne mazimo pse vodiče ili druge životinje koje pomažu osobama sa invaliditetom – jer one rade

2020-03-25 15:01:53

Blog

Počinje Mesec romskog ženskog aktivizma Rana udaja nije deo romske kulture- Upoznaj, ne sudi!

U okviru tradicionalne akcije Mesec romskog ženskog aktivizma, 8.marta 2020.godine na Međunarodni dan žena, Romska ženska mreža započinje kampanju Rana udaja nije deo romske kulture – Upoznaj ne sudi!

Kampanja "Upoznaj, ne sudi!" Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koju realizuje udruženje građana "Ternipe" uz podršku Nemačke razvojne saradnje